...

Адвокатське Об'єднання "Захист у криміналі"

Захист власних прав при обшуку

До мене вдерлися з обшуком. Я розгубився та не знав, що робити. Підкажіть, як діяти у подібних ситуаціях?

Якщо у вашому домі з’явилися працівники правоохоронних органів з метою проведення обшуку – дуже важливо розуміти свої права, передбачені Кримінальним процесуальним кодексом України. Однак, тут важко не розгубитись, тим паче якщо ви до цього часу навіть не підозрювали, що станете учасником таких подій. Безумовно, дана ситуація досить стресова для особи, у якої проводиться обшук, тому заспокоїтись і взяти себе в руки, щоб скористатися своїми законними правами – дуже важко. По статистиці – лише третина громадян цікавиться своїми правами до настання подібної ситуації, а отже – без допомоги юриста може піддатись  неправомірним діям працівників правоохоронних органів.

Отож знайте, що громадянин, який став учасником обшуку, не може бути позбавлений права на допомогу адвоката з кримінальних справ, в тому числі й під час огляду його житла чи іншого володіння.

Захищати права обшукуваного має право адвокат, який має ліцензію на надання правової допомоги, незалежно від того, на якій стадії знаходиться процедура обшуку. 

До прибуття адвоката ви маєте переконатись, чи дійсно до вас увірвалися представники правоохоронних органів. Тож обов’язково перевірте  службові посвідчення усіх представників, які мають містити наступні дані:

 – Серія, номер.

 –  Прізвище, ім’я, та по-батькові (повністю), спеціальне звання, посада.

 –   Дата видачі та термін дії посвідчення.

 –   Дані керівника правоохоронного органу, яким видано посвідчення, а саме: прізвище, ініціали, посада та підпис.

 –   Печатка державного органу, яким видано посвідчення.

 Крім того, співробітники національної поліції в обов’язковому порядку повинні представитися, назвавши своє прізвище, посаду та звання. 

Не забудьте записати відомості, вказані в цих документах. Додатково зателефонуйте до державного органу, з якого прибули працівники та переконайтесь, чи дійсно особи, які прибули є працівниками державного органу, та чи мають вони повноваження проводити обшук житла за вашою адресою.

 Наступна ваша дія – варто переконатись, що існують законні підстави для проведення даної дії. 

 Застосування технічних засобів для запису процесу обшуку в аудіо або відео форматі дозволено, однак варто подати клопотання у письмовому вигляді. Таке право має і потерпілий, і підозрюваний.

Згідно статті 223 КПК України, обшук має відбуватись за присутності щонайменше двох понятих. Для того аби запобігти фальсифікації результатів процедури або будь-яких інших махінацій, що порушують права обшукуваного, понятими не можуть бути родичі потерпілого або підозрюваного, працівники правоохоронних органів та особи, що зацікавлені в результатах слідства.

 Пам’ятайте! Учасники обшуку мають бути повідомлені про їх права, обов’язки та відповідальність, встановлену законом. Перша частина протоколу повинна бути складена ще до початку процедури огляду та містити в собі підписи учасників про те, що їм було роз’яснено їх права. В процесі огляду учасники мають право вносити в протокол зауваження щодо проведення даної процесуальної дії. Поняті мають право на те, щоб усі їх зауваження, які виникають в процесі обшуку, були внесені до протоколу.

Обшук може проводитися лише в денний час – з 6:00 до 22.00. В нічний час його проводити можна лише в окремих випадках, коли відкладення її може призвести до втрати слідів злочину, або спричинити втечу підозрюваного. Законом затверджено, що дана процедура повинна проводитись в час, коли це не буде заважати звичайним справам людей в приміщенні. Порушення цієї вимоги допустимо лише у випадку, якщо прокурор або слідчий вважають, що її виконання може значно вплинути на результати процесу.

Прибуття правозахисника дозволить учаснику обшуку забезпечити свої права, які гарантовані йому законодавством. Захистіть себе від неправомірних дій та безпідставних звинувачень та в подібних випадках – одразу звертайтесь по допомогу до адвоката.

Отримати консультацію фахівця:
+38 (067) 124-12-12
+38 (093) 963-12-12
+38 (0432) 611-577

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Зателефонуйте нам

Вінниця
Львів
Хмельницький
Житомир
Луцьк
Рівне
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.